Бившият мажоритарен собственик на ЦСКА Ивайло Манджуков продължава да следи случващото се на “Българска армия”, защото не крие, че обича отбора от дете. Той рядко говори пред медиите, а със сигурност има какво да каже във връзка със събитията от 2015 година, когато в Борисовата градина пристигна Гриша Ганчев. Ивайло Манджуков се съгласи да говори пред “Тема Спорт” от Ташкент, където е по бизнес дела. Ето какво каза той.

Г-н Манджуков, въпреки че сте в чужбина, следите ли случващото се в любимия ЦСКА?

– ЦСКА е начин на живот и това, че съм в чужбина, няма как да ме спре да следя отблизо какво се случва с любимия ми клуб.

В момента сте просто един фен на отбора. Как виждате играта?

– Играта на отбора не е такава, каквато ми се иска да бъде. Мисля, че едва ли тя се нрави и на спортно-техническия щаб. Изключение правят няколко мача, като най-вече в положителен аспект можем да говорим за реванша с Виктория Пилзен, в който ЦСКА защити по безапелационен начин еврорепутацията си. Такива срещи консолидират червената общност и вдъхновяват. Дано да гледаме повече подобни мачове, след които всеки един фен си тръгва горд и безумно щастлив от стадиона.

Имало ли е момент, в който сте съжалявали, че сте се разделили с акциите на клуба?

– Не, нито за миг не съм съжалявал, защото нямах необходимия финансов и кадрови ресурс да се справя с такава отговорна задача да издържам и управлявам най-големия български клуб. Обратно, от ден първи, в който поех акциите, търсех възможност да ги прехвърля на инвеститор. За съжаление много бързо прогледнах и осъзнах, че няма такива. Който вярва в противното, е наивник. И причината бе проста – никой не искаше да плаща дългове, които са натрупани по безхаберен, да не кажа криминален начин. Искам да споделя нещо много важно, което трябва да е ясно и да се знае от всички – никой никога не е имал намерение да спасява ЦСКА от фалит. Всички кандидат-спасители, с които преговаряхме, бяха категорични: фалит и започваме отначало.

Вие опитвахте да спасите клуба, но какво не ви достигна?

– Не ми достигнаха пари! Това не ми достигна, както и обществено доверие.

Имахте ли верен ход тогава?

– Верен ход? Единственият избор беше Гриша Ганчев. Нямах друг избор. Само Ганчев дойде със сериозно предложение и с реални намерения.

А усещахте ли подкрепата на публиката?

– Да! Дълбок поклон пред феновете на ЦСКА! Усещах огромна подкрепа! Дори бе нечувано голяма при тези чудовищни проблеми. Тук е моментът да разсея и грозните слухове, които бяха пуснати по онова време, че съм давал пари на „Сектор Г“! Не, просто не ги лъгах за ситуацията и бях искрен. Използвам и възможността да им се извиня, че не се справих.

Александър Томов неведнъж заяви, че той е щял да спаси клуба от фалит, но под натиск е трябвало да предаде акциите на баща ви и след това ЦСКА умишлено е фалиран. Защо никога не казахте нищо в своя защита?

– Какво да казвам? Има си правосъдие по повод тези обвинения на Томов. Това първо, второ – как ще спаси клуба? Откъде този финансов ресурс? Томов е индустриалец? Банкер? Предприемач? И въобще защо не си зададем следния въпрос – как Томов е издържал клуба, нямайки финансов ресурс? Отговорът е ясен – със заеми. А как и кой ще ги погасява, е друга тема. Приходите от трансфери, билети и тв права не достигат да покрият бюджета, който той бе гласувал. Естествено това се е правило посредством привличане на заемни средства, а в това число и от Петър Манджуков и Юлиян Инджов. В един момент той не можеше да ги покрива, беше заложил акциите на „Лира Инвестмънт“, които държаха мажоритарния пакет на ПФК ЦСКА АД.

Вярвате ли, че ЦСКА ще има скоро нов стадион, защото през годините се нагледахме на много проекти?

– Един ден със сигурност всички ние ще сме ощастливени и дай Боже да не е в далечното бъдеще.

Интервю на Явор Пиргов, в-к "Тема спорт"